Самсоніївська церква

49°37′52″ пн. ш. 34°33′07″ сх. д.

Вул. Шведська Могила, 32

Церква-пам’ятник на території поля Полтавської битви. Зведена на виконання заповіту Петра І. Церкву освячно на честь св. Сампосна Странноприїмця, пам’ять якого вшановується 10 липня – через день після Полтавської битви. Кошти на храм виділив таємний радник Йосип Судієнко, а проєкт розробив архітектор Йосип Шарлемань. Первісно храм був зведений за зразком візантійських церков.

У 1890-х роках церкву перебудовано за проєктом Миколи Никонова з елементами так званого псевдоруського стилю. Сучасного вигляду храм набув у 1909 році, коли була прибудована дзвіниця.

У 1930-х роках радянська влада закрила Сампсоніївську церкву. Ненадовго – з 1942 по 1949 роки – в ній було відновлене богослужіння з дозволу німецької окупаційної влади. Однак у 1949 році релігійну громаду було розігнано, а церкву перетворено на складське приміщення.

У роки незалежності в храмі відновлено богослужіння, реконструйовано зовнішній вигляд та інтер’єр. Зараз це один з найбільших і найкраще збережених храмів Полтави. Особливої уваги варті розписи інтер’єру, виконані під керівництвом українського художника Олексія Сокола. Вони нагадують стиль Віктора Васнєцова – автора розписів Володимирського собору в Києві.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>