Музей історії Полтавської битви

49°34′ пн. ш. 34°34′ сх. д.

Вул. Шведська Могила, 32

Заснований в 1909 році на честь 200-річчя Полтавської битви. Ініціатива належить викладачу історії Полтавського кадетського корпусу Івану Павловському. Ідея місця для музею, експозиція, перемовини з Королівським архівом Стокгольму – усе це заслуга Івана Павловського, який став першим директором музею.

У часи Жовтневого перевороту та громадянської війни (1917-1919 роки) музей був неодноразово пограбований. Щоб зберегти колекцію, директор передав експонати до краєзнавчого музею. 

Усупереч поширеній думці, що цей меморіальний комплекс славить виключно російську військову міць, експозиція музею дає уявлення про місце України на європейській карті під час Північної війни.

Музей історії Полтавської битви – єдиний музей в Україні, внесений до списку ICOMAM — Міжнародної організації військово-історичних музеїв під егідою ЮНЕСКО. Внесений до всесвітнього туристичного маршруту.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>