Каплиця святого великомученика Юрія Переможця

49°61´пн.ш.,  34°53´ сх.д.

Вул. Зіньківська, 16

Пам’ятка архітектури місцевого значення, вівтарна частина тимчасового храму святого великомученика Юрія Переможця Свято-Юріївської парафії Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (нині ПЦУ). Іноді зветься «козацькою».

Будівництво каплиці було розпочате в 1911 році. Автор проєкту —  студент Петербурзького інституту цивільних інженерів Ігор Кальбус. За цей проєкт він отримав премію на наступний курс навчання.

Побудована на місці селянського табору, що був розташований неподалік сучасного Зіньківського переїзду. Табір створено спеціально для зустрічі з російським імператором Миколою ІІ, що приїздив до Полтави з нагоди 200-річчя Полтавської битви. 

Будівництво каплиці завершене в 1914 році. Вона виконана в стилі українського модерну з елементами північноросійського. Матеріал — цегла, керамічна плитка та граніт. 

Унікальність каплиці в тому, що це єдина сакральна споруда в Україні, створена в земському стилі (або в стилі українського модерну).

Сьогодні каплиця має незадовільний зовнішній вигляд та потребує реставрації.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>